Tetekela Day Care Center in Kawambwa

Tetekela is een opvangcentrum voor kinderen uit de nabijgelegen sloppenwijken. Zuster Mary geeft ze eten en kledij. Daarnaast investeren ze vooral in onderwijs om de kinderen zo een toekomst te geven. Vaak hebben de kinderen een schoolachterstand en leren ze lezen op Tetekela. Daarna gaan ze naar de scholen in de buurt. Op dit moment is Sr. Mary bezig met het bouwen van een eigen school. De eerste klassen gingen open in januari 2019. Via een maandelijks schoolsupport kan je een kind van Tetekela naar school laten gaan.


Kacema Musuma Children’s Home in Kawambwa

Kacema Musuma is een weeshuis waar de zusters een 40-tal kinderen een thuis geven. Sister Mary en sister Mabel hebben de leiding, daarnaast zetten ze lokale mensen aan het werk voor het koken, wassen, onderhoud, … ed. Toen we dit weeshuis bezochten, merkten we meteen dat de kinderen hier een fijne thuis hebben en zij met de opleiding die ze krijgen een mooie toekomst tegemoet gaan.

School of Angels in Kawambwa

Met onze eerste middelen droegen we een steentje bij voor de bouw van de School of Angels. We hadden de eer ze mee te openen in 2016. Sister Mabel is het hoofd van de school. De kinderen van het weeshuis Kacema Musuma volgen er gratis les. Daarnaast komen er kinderen van het dorp die wel schoolgeld bijdragen. Met deze inkomsten betalen ze de leerkrachten . We steunen de school op dit moment vooral met de aankoop van lesmateriaal. In 2017 deed Evelien vrijwilligerswerk in de school.

Santa Maria Zonal Mission Rural Health Centre op Chilubi Island

Zuster Rosalia is het hoofd van het Santa Maria hospitaal op Chilubi Island. Op dit eiland midden in het Bangweulu-meer wonen meer dan 70.000 Zambianen. Rosalia is het ziekenhuis volop aan het moderniseren. Toen wij het de eerste keer gingen bezoeken, was het totaal vervallen. Nu zien we grote vooruitgang zowel naar de gebouwen als bv. de hygiëne.

Sint-Fidelishospitaal

Zuster Julian werkt als vroedvrouw in het Sint-Fidelishospitaal. Dit is een vrij groot hospitaal voor die regio en de mensen komen naar daar van heinde en ver. Ook de zwangere vrouwen. Zij logeren vaak enkele weken in het ziekenhuis. Julian startte een voedselprogramma. Ze leert de vrouwen koken op een fornuis (in Zambia koken ze vaak op steenkool op buitenkeukens waardoor er ook vaak brandwonden zijn). En ze leert hen over welke voeding goed is voor een baby. Ondervoeding is immers een groot probleem voor een goede fysieke en mentale ontwikkeling van een kind.

Boerderijen

De zusters investeren volop in boerderijen. En dit rechtstreeks voor eten maar ook voor onrechtstreeks onderhoud omdat ze met de opbrengsten hun projecten financieren. In Zambia zijn drie seizoenen: koud seizoen, warm seizoen en regenseizoen. Dit maakt landbouw moeilijker maar helemaal niet onmogelijk. Zo investeerden we al in waterpompen zodat er toch voldoende water is voor de gewassen tijdens de droogte.