Zambia ligt in het zuiden van Afrika. Het ligt in het midden, vlak onder Congo. De andere buurlanden zijn: Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola.

Er wonen 14 miljoen mensen. De oppervlakte is 752.612 km² , dat is 24 keer België !

De officiële landstaal is Engels. Dit komt omdat het land een kolonie van Engeland is geweest. Deze taal leren ze in school. Er zijn in Zambia bijna 70 verschillende talen. Wij spreken met onze vriendinnen steeds Engels, van de rest verstaan we noegabolle.

De hoofdstad is Lusaka. Er is nog een andere bekende stad nl. Livingstone. Daar zijn de bekende Victoria Falls, genoemd naar de toenmalige koningin van Engeland, juist ja: Victoria. Dit is werelderfgoed. En voor wie nog wat toerisme wil: the big five nl. buffel, leeuw, olifant, neushoorn en luipaard kan je gaan bewonderen in de natuurparken van Zambia.

Sinds 1964 is Zambia een republiek en kiezen de Zambianen een president. De laatste verkiezing was in 2016, toen werd Edgar Lungu verkozen. We waren vlak voor die verkiezingen in Zambia, en de plaatselijke bevolking ging er helemaal voor. We kwamen ook de VN tegen die controleerden of de verkiezingen wel democratisch verliepen.

Zambia is officieel een christelijk land volgens de grondwet van 1991, maar er bestaat een grote verscheidenheid aan religieuze tradities. Onze vriendinnen behoren tot de Sisters of Child Jesus.

Op de vlag van Zambia prijkt de adelaar. De verschillende kleuren vind je ook terug in het logo van de Vriendinnen van Zambia.

Waarom kunnen de Zambianen een helpende hand gebruiken?

Zambia is absoluut een mooi land, maar er is nog wel wat werk aan de winkel… Zambia staat op de minder benijdenswaardige 12de plaats wat betreft het aantal mensen onder de armoedegrens nl. 60%. De gemiddeld leeftijd is er slechts 52 jaar. Aids en malaria zijn veel voorkomende ziekten. Corruptie is jammer genoeg veel aanwezig. En alhoewel er heel wat investeringen zijn vanuit het buitenland, zoals vanuit China, gaan de opbrengsten ook vaak naar dat buitenland en komt het niet ten goede aan de plaatselijke bevolking. Zambia zit ook met enorme schulden.

En toch is er veel hoop. Zambia heeft veel potentieel : het bezit veel natuurlijke grondstoffen zoals koper en de grond is bruikbaar voor landbouw. De bevolking is ook zeer zachtaardig en er zijn geen geweldadige conflicten. En last but not least: er zijn heel wat ondernemende Zambianen! Onze vriendinnen: Rosalia, Julian, Mary, … laten zien dat zij wel degelijk het heft in eigen handen willen nemen en hun landgenoten een betere toekomst willen geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s